icon facebook inst.png icon youtube
Новини
Календар подій

Директор ГДА УІНП Ігор Кулик дав коментар «Радіо Свобода» до 76-ї річниці депортації кримських татар

Зокрема Ігор Кулик зазначив: У наші дні відкриття архівів і надання доступу до першоджерел є дуже важливим, бо війна Росії проти України – не так за територію, скільки за ідентифікацію, за свідомість громадян. Архіви якраз можуть розвінчати міфи на кшталт «Крим – споконвічна російська земля» та інші. У справах описані долі звичайних людей, яких депортували, виселили, знищили за комуністичного тоталітарного режиму. Це можливість дізнатися правду про рідних, спробувати відновити правду про історичні події. Багато хто з тих, хто звертається, жаліються на те, що в родинах боялися говорити про репресованих, багато що замовчувалося. Наше завдання – подолати цей страх, аби люди самі бажали знайти інформацію про те, хто вони, за що їх рідні потрапили під репресії.

На питання – як можна охарактеризувати об’єм інформації в українських архівах, Ігор Кулик пояснив, що в Україні є дані про приблизно чотири мільйони справ у різних архівах:

  • – в СБУ, в Службі зовнішньої розвідки, у МВС тощо. Зараз будь-хто може завітати й безкоштовно попрацювати з документами, перефотогра-фувати їх і таке інше. Україна в цьому плані серед флагманів на пострадянському просторі. Окрім нас тільки країни Балтії ухвалили спеціальні закони про доступ до радянських архівів. У Білорусі і Росії політика протилежна і спрямована на ускладнення доступу.
  • Детальніше можна прочитати тут https://bit.ly/2ZsQLid

consult news

Наші партнери