icon facebook inst.png icon youtube
Новини

На цій сторінці викладено доступні видання з теми доступу до інформації репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років. 

 

  • Архіви КГБ для медіа.

Розсекречені архіви радянських спецслужб допоможуть журналістам знаходити нові теми для своїх матеріалів, а також перевіряти інформацію, яка апелює до історії ХХ століття. Уміння читати архіви КҐБ стане в нагоді медійникам, які хочуть навчитись протидіяти пропаганді й дезінформації в інфопросторі. Автори посібника розповідають, як працювати з документами комуністичних спецслужб та перетворювати їх на історію. Посібник створений у рамках проекту Центру досліджень визвольного руху «Deconstruction. Архіви КҐБ для медіа», який став можливим завдяки програмі «Transition» посольства Чеської Республіки в Києві, а також Міжнародному Вишеградському фонду спільно з Міністерством закордонних справ Королівства Нідерландів. Консультанти: кандидати історичних наук Руслан Забілий і Валерій Огороднік. 

ARI Docs Viewer: 'https://hdauinp.org.ua/images/book-1.pdf' file doesn't exist. Check that the correct path to the file is specified. The path is a case sensitive.

 

  • Галузевий державний архв СБУ. Путівник.

Уперше за роки незалежності України розкрито структуру та зміст архівних фондів радянських спецслужб, а також історію й основні напрямки діяльності ГДА СБУ. Науково-довідкове видання розраховане на всіх, хто цікавиться новітньою історією України. 

ARI Docs Viewer: 'https://hdauinp.org.ua/images/book-2.pdf' file doesn't exist. Check that the correct path to the file is specified. The path is a case sensitive.

 

  • Документи комуністичних спецслужб у Європі. Путівник мережею архівів.

Як європейські країни долали шлях переходу до демократичного суспільства після розпаду СРСР? Чи збереглися до сьогодні документи комуністичних спецслужб? Чи можуть архівні документи розказати нам про характер та діяльність комуністичних тоталітарних режимів? Як законодавство регулює питання доступу до цих документів? У путівнику подана інформація про архіви колишніх комуністичних спецслужб Болгарії, Німеччини, Чехії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Описані законодавча база, організаційні структури відповідних архівів, збережені архівні фонди та колекції, включно з найпотаємнішими оперативними документами, а також розповідається про права заявників на доступ та поширення цих матеріалів. Перекладено з англійської та німецької за виданням: Handbook of the European Network of Official Authorities in Charge of the Secret-Police Files Rafał Leśkiewicz, Pavel Žáček (eds.)  Prague, 2013

Переклад та видання здійснено Центром досліджень визвольного руху в рамках програми “Відкриті архіви” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” та за сприяння Українського інституту національної пам’яті. 

ARI Docs Viewer: 'https://hdauinp.org.ua/images/book-3.pdf' file doesn't exist. Check that the correct path to the file is specified. The path is a case sensitive.

 

  • Доступ до архівних документів. Законодавство і практика. 
    ARI Docs Viewer: 'https://hdauinp.org.ua/images/book-4.pdf' file doesn't exist. Check that the correct path to the file is specified. The path is a case sensitive.

 

  • Доступ до архівів. Путівник для імплементації.

Видання здійснене за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Офісу зв’язку НАТО в Україні. Цей переклад публікується за дозволом Ради Європи, відповідальність за нього несе виключно перекладач Шарль Кечкеметі, Іван Секей Доступ до архівів. Путівник для імплементації Рекомендації № R (2000) 13 щодо Європейської політики доступу до архівів / Харківська правозахисна група. — Харків: Права люди ни, 2010 р. — 144 с. 

Loading...

 

Практичний порадник із доступу до архівів.

Право на правду 2016.

ARI Docs Viewer: 'https://hdauinp.org.ua/images/PDF-file.pdf' file doesn't exist. Check that the correct path to the file is specified. The path is a case sensitive.