icon facebook inst.png icon youtube
Новини
Календар подій

07.05.2020 

У червні 2019 року Уряд передав від Національного банку України до сфери управління Українського інституту національної пам'яті частину будівлі на вул. Пухівській, 7, у Києві. У цьому приміщенні має постати Галузевий державний архів УІНП (скорочена назва – Архів національної пам'яті).

Загалом виділено 11 000 кв. м. для створення найбільшого у Європі архіву документів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років.

Командою Архіву національної пам'яті виконано всі необхідні процедури для оформлення приміщення, зібрано необхідні дані для проектування, щоб почати в них реконструкцію. У результаті вже за півроку Архів національної пам`яті отримав позитивний експертний звіт на вже розроблену проєктну документацію.

Завдяки спільній роботі архівістів та проєктантів вдалося збільшити загальну корисну площу майбутнього Архіву на дві третини – з 11 000 кв. м. до майже 17 500 кв м.

Водночас після ухвалення Верховною Радою змін до Державного бюджету на 2020 рік, в ГДА УІНП вилучили всі кошти на реконструкцію приміщень в сумі 57,6 млн грн. Тож на певний час реконструкція будівлі Архіву національної пам`яті поставлена на паузу.

Створення найбільшого у Європі архіву документів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років є головним пріоритетом ГДА УІНП, тож наразі докладається максимум зусиль для відновлення фінансування.

Наші партнери