icon facebook inst.png icon youtube
Новини
Календар подій

У п'ятницю, 8 жовтня, Архів національної пам‘яті, спільно Громадською організацією Эсимде (Киргизстан), провели публічну дискусію на тему: “Пам’ять про репресії: досвід Киргизстану та України”

08102021

Обговорили спільні сторінки історії киргизького та українського народів, а також те, яким досвідом Україна може поділитися у сфері відкриття архівів комуністичних спецслужб.

Elmira Nogoibaeva, керівниця проєкту “Есімде” розповіла про дослідження примусового виселення розкуркулених киргизів до УРСР та про те, які документи вже вдалося знайти в українських архівах.

Ігор Кулик, директор Архіву національної пам’яті розповів, навіщо в Україні будується найбільший та найсучасніший архів та чому доступ до більшості документів репресивних органів Радянського союзу і досі залишається закритим.

Ігор Розкладай, юрист, співавтор Закону України «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» розповів про те, як Україні вдалося створити одне з найвідкритіших у світі архівних законодавств та з якими викликами зустрілися змінотворці.

Модерував захід журналіст Григорій Пирлик - дослідник примусового виселення киргизів до УРСР, громадянин Киргизстану, який живе і працює в Україні.

Команда Архіву національної пам‘яті дякує Ukraine Crisis Media Center за онлайн трансляцію та допомогу з організацією заходу.

Переглянути запис можна за посиланням: https://fb.watch/8w0_YCjBxI/

Фото: УКМЦ

Наші партнери