icon facebook inst.png icon youtube
Новини
Календар подій

Нова виставка Архів національної пам'яті у партнерстві з Lietuvos ypatingasis archyvas (Lithuanian Special Archives) (Спеціальним архівом Литви) «Литовські партизани та українські повстанці: 1944–1954 рр.» саме про спільні риси опору українців та литовців в ХХ сторіччі та традиції повстанців, які перейняли сучасні Збройні сили України.

Нинішня героїчна боротьба українських захисників повномасштабному російському вторгненню нагадує середину ХХ століття, коли українці та литовці чинили активний опір комуністичному тоталітарному режиму.
Діяльність УПА та литовських партизан (так у Литві називають повстанців) схожа. Це були військово-політичні формації за зразком регулярної армії, які активно підтримувалися місцевим населенням. Кожна з них прагнула відновити власну державність.
Окремий стенд виставки присвячений зв’язку між учасниками боротьби за свободу в 40-50-их роках минулого століття та сучасними Збройними Силами обох країн.
Унікальний проєкт зумів поєднати не лише спільні аспекти українського та литовського визвольного рухів, а ще й історію та сучасність.
Тексти виставки представлені литовською, українською та англійською мовами.
Від сьогодні, 9 листопада, всі охочі можуть переглянути зазначену виставку, яка експонується у вікнах фасаду колишньої тюрми КГБ (Вільнюс, пр. Гедиміна, 40).

Наші партнери