icon facebook inst.png icon youtube
Новини
Календар подій

У день 30-річниці Революції на граніті директор Архіву національної пам`яті Ігор Кулик разом із керівницею Центру Досліджень Визвольного Руху Анною Олійник представив онлайн-колекцію документів із Галузевого державного архіву Служби безпеки України.

02.10.2020

 

В них – свідчення з архівів КҐБ про те, які заходи вживала спецслужба для запобіганння протестам, як відстежувала плани студентів і як реагувала на використання ними національної символіки. А також – звіти про настрої в столиці та регіонах щодо студентського голодування.

До колекції увійшли 30 документів та 14 фото, які львівське Студентське братство передало до фондів Національного музею Революції Гідності. Усе це вільно доступно онлайн для ознайомлення 24/7 на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху https://bit.ly/36rErSI

.

Презентація колекції документів КҐБ відбулася у рамках низки заходів, організованих до річниці Революції на граніті Національний музеєм Революції гідності. Серед них:

♦️ Виставка “30-річчя Революції на граніті” на майдані Незалежності;

♦️ Виставка артефактів Революції на граніті в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану;

♦️ Онлайн-дискусія "Студентська революція на граніті: погляд через 30 років";

♦️ Соціальний ролик до 30-ї річниці Революції на граніті;

♦️ Дискусія “Революція на граніті: перший досвід Майдану”;

♦️ Дискусія “Революція на граніті: де взялися й куди поділися її творці”;

Детальну інформацію про заходи ви можете знайти на Facebook-сторінці Музею Майдану.

Також з 2 до 17 жовтня на Майдані Незалежності триватиме виставка, що розповідає про  студентське голодування у 1990 році за допомогою 10 символів Революції на граніті:

▪️ Студенти;

▪️ Пов’язка "я голодую";

▪️ Намет;

▪️ Транспарант;

▪️ Розкладачка;

▪️ Тепла ковдра;

▪️ Гітара;

▪️ Назва "майдан Незалежності";

▪️ Гасло "Бульвар Шевченка, а не Леніна";

▪️ Національний прапор.

В експозиції є цитати з документів КҐБ, які найкрасномовніше передають атмосферу, що панувала тоді у головних кабінетах спецслужби та комуністичної влади. Прочитати повністю ці оцифровані документи можна на Електронний архів Українського визвольного руху: https://bit.ly/36rErSI

Організаторами виставки є Національний музей Революції Гідності, Галузевий архів Служби безпеки України, Центр Досліджень Визвольного Руху, Архів національної пам‘яті та Студентське братство Львівщини.

Наші партнери