icon facebook inst.png icon youtube
Новини
Календар подій

У циклі передач Станіслава Ясинського для "1+!" директор Архіву національної пам'яті Ігор Кулик розповів про шляхи денацифікації Німеччини після завершення Другої світової війни та необхідність подолання тоталітарного минулого в Україні.

 100520231

Ось декілька тез із відео:

"Дуже показовий момент. В Запоріжжі ти йшов по проспекту Леніна, пересікав провулок Леніна, провулок Ілліча, доходив до площі Леніна, де стояв пам'ятник Леніну і відкривався вид на ДніпроГЕС імені Леніна. Тобто Ленін у всьому".
 
"За два з половиною роки декомунізації в Україні було перейменовано тисячу населених пунктів та 52 тисячі назв вулиць, площ та скверів у різних містах та селах".
"Чи Ви можете собі уявити, що в населеному пункті ті самі вулиці, площі названі діячами, як Гітлер чи Гебельс? Чи Ви можете собі уявити, що в художніх творах чи в публічних місцях зображена нацистська саме свастика? Очевидно, що кожна людина скаже собі, що це неприйнятно, адже нацизм - зло! І це відповідь до того, що ми не пережили суд над комунізмом. Ось це насправді та ключова проблема, яка дає змогу реабілітовувати комунізм. Тому що суспільство не отримало чіткої вказівки. Воно чує різні версії".
 
"Коли ми говоримо якимись великими речами, наприклад про те, що Третій Райх окупував треті країни або зробив аншлюс Чехії та Австрії, то варто розуміти, що за цими всіма великими кроками стоять конкретні люди. Були ж конкретні виконавці на місцях, які віддавали вказівки, створювали концентраційні табори та гетто, розстрілювали, вчиняли всі ці злочини. Очевидно, що безпосередні учасники, ті, хто хто був до цього причетний, вони якраз намагалися заховатися за масою. От власне завдання комісій з денацифікації, особливо в американській сфері управління, полягала якраз в тому, щоб зрозуміти участь кожної людини".
 
"Люди, які займали певні високі посади в Третьому Райху, були позбавлені права на пенсію, на всі нагороди і виплати з боку держави. Все багатство, яке було нажите нелегальним шляхом, так само вилучалося.
Залишалася людина, яка, щоб вижити, мала працювати. Але навіть тут створювалися певні фільтри. Люди не могли займати адміністративні посади навіть в бізнесі. Він міг бути звичайним трудівником. Починаючи від двірника і закінчуючи звичайним майстром на виробничій лінії".
 
Повністю відео можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=06M3zIcet0c
 

Наші партнери