icon facebook inst.png icon youtube
Новини
Календар подій

Виставка вшановує 100-річчя подій, які в історії отримали назву "Диво над Віслою".

27.08.2020

 Рівно 100 років тому, в серпні 1920 року, українська та польська армії спільними зусиллями зупинили наступ російських більшовицьких військ на Європу. Перемога Війська Польського під Варшавою стала можливою, зокрема, завдяки вмілій обороні Замостя українськими та польськими частинами під командуванням українця – полковника Армії УНР Марка Безручка. Воєнний успіх польських та українських військ зруйнував плани більшовиків щодо поширення "червоної" революції в Європі.

"Насправді ця виставка не про історію, а про сучасність. Про необхідність і вміння об’єднуватися, – каже Ігор Кулик, – Під Замосцем сто років тому ми, українці та поляки, разом перемогли і відкинули радянську навалу. Однак цей історичний епізод та інші, в яких ми успішно виступали спільним фронтом проти ворогів, недостатньо комунікується. Ми маємо більше говорити та розповідати про те, що нас об’єднує, а не роз’єднує. Адже це робить наші держави сильнішими та ще дружнішими.

 

Архів національної пам'яті, де вже за кілька років будуть зібрані докази злочинів радянського тоталітарного режиму, може стати однією з об`єднавчих платформ для наших країн. Саме у першоджерелах, документах ми можемо побачити і проговорити ще більше спільних українсько-польських точок дотику і відкинути багато історичних фейків та пропаганди. Тож ми завжди раді співпраці!"

Виставка є спільним проєктом Українського інституту національної пам'яті, Державної архівної служба України та Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам`яті.

Експозиція відкрита щодня на Контрактовій площі, неподалік пам‘ятника Григорію Сковороді.

Наші партнери