icon facebook inst.png icon youtube
Новини
Календар подій

Терор і репресії - два слова, що характеризують наші стосунки з «сусідами» ось уже декілька століть поспіль.

29062022

Репресії за вияв національної свідомості, репресії за прагнення політичних та громадських свобод і завжди за прагнення бути просто українцями, говорити своєю рідною мовою.

Це було за часів Російської імперії. За часів СРСР, який був тою самою імперією, прикрашеною флером комуністичних ідей рівності й братерства. Є і зараз, за часів існування російської федерації з її агресивною імперською політикою, добре присмаченою брехнею різного штибу.

Терор теж мав багато проявів: фізичний вплив через тортури, моральне приниження і цькування, що завершувались ув’язненням у тюрмах, концтаборах та численних ЛАГах часів великого сталінського терору. Найгіршою з форм терору, що перебуває поза площиною людяності і моралі, стало катування голодом. Голод – найбільш страх для українців, які від діда-прадіда займались хліборобством. Тільки у ХХ ст. таких епізодів вже маємо мінімум три: голоди 1921-1923 і 1946-1947 років і Голодомор 1932-1933. Мільйони втрачених життів і завжди однаковий початок історії – вивезення зерна з України, замовчування проблеми і цинічна брехня.

Сьогодні відбувається те саме. З окупованих південних областей України росіяни вивозить зерно із українських зерносховищ і намагаються незаконно продавати у Сирії та Туреччині. Заблоковано морські шляхи українського зернового експорту. В першій декаді червня почали вивозити зерно з території Запорізької області. Нещодавно інформаційний канал «24 новини» повідомив, що фермери Херсонщини повністю усунуті від процесу реалізації вирощеного зерна. Існує лише можливість продажу його, а також овочів і фруктів у Крим за дуже низькими цінами. Більшість підприємців змушені були погодитись під тиском обставин, іноді через загрозу розстрілу. Сімферополь став логістичним хабом для викраденої сільгосппродукції, яку російські перекупники намагаються далі збувати як вироблену в росії.

Історичні паралелі очевидні. Але сьогодні, через припинення українського зернового експорту, терор голодом росія застосувала до цілої низки країн Африки й Близького Сходу.

Ілюстрація: зерно на елеваторах Запоріжжя. Фото з відкритих джерел (сайт «Еспрессо», 7 червня 2022 р. Режим доступу: https://espreso.tv/psevdoochilnik-zaporizkoi-oblasti-viznav-shcho-rosiya-krade-ukrainske-zerno).

Наші партнери