icon facebook inst.png icon youtube
Новини
Календар подій

Ефір з Ігорем Куликом відбувся у четвер, 16 лютого 2023 р., об 11.00.

16022023

Інформаційне агентство Міністерства оборони України АрміяInform є відомим ресурсом, головний меседж якого "СУСПІЛЬСТВУ ПРО АРМІЮ. АРМІЇ ПРО СУСПІЛЬСТВО".
Тому в ході розмови, приуроченої до роковин повномасштабного російського вторгнення, директор Архіву національної пам'яті Ігор Кулик, говорив про загрозу незасвоєних історичних помилок, а також про те, що:
"...Наразі Архів національної пам'яті - чи не єдина інституція, яка консультує і допомагає шукати репресованих родичів. Ми втілюємо інформаційно-освітні проєкти, наводимо факти, спонукаємо шукати паралелі між трагічними сторінками історії та сьогоденням. Завдяки нашим ініціативам українці роблять висновки, що дозволяють бачити джерело та наслідки російської гібридної війни.
 
      В очікуванні реконструкції будівлі на Пухівській, 7 наша команда провела на її базі сотні ознайомчих екскурсій. Суспільний резонанс та переконання великої частини українства у важливості створення Архіву національної пам’яті суттєво сплинули на доленосне рішення Уряду. Бюджет 2022 передбачав виділення на реконструкцію 100 мільйонів гривень, але на заваді стала розв’язана росією повномасштабна війна.
 
       У зв'язку з цим Архів, поки що, не зберігає документи репресивних органів за 1917-1991 роки., але команда продовжує втілювати актуальні проєкти. Серед пріоритетів:
- створення алгоритму зручного доступу до інформації про репресованих, з єдиної точки на ресурсі Архіву .
- порадник з пошуку інформації про репресованих родичів за кордоном.
- нові освітні ролики про особливості пошуку репресованих близьких в архівах України та закордонних інституцій (Литва, Латвія, Естонія, Молдова).
 
Також було згадано про резонансну фотодокументальну виставку "Комунізм = Рашизм", яка продовжує експонуватися в містах як України, так і країн Балтії.

 

 

Наші партнери