icon facebook inst.png icon youtube
Новини
Календар подій

Презентація відбулася на річницю повномасштабного вторгнення росії, 24 лютого 2023 р., біля будівлі Львівської ОВА.

24022023

З восьми стендів на виставці можна дізнатися 13 історій українців з ХХ та ХХІ століть, які постраждали від комуністичного та рашистського режимів. 

«Мабуть, кожному з нас, хто молодший за віком, бабусі-дідусі розповідали про цих нелюдів. Про те, як українців знищували, морили голодом, сіяли темряву. Я був певен, що моє покоління і мої діти не відчують цього. Та ворог знову прийшов катувати та вбивати українців. Нехай це буде остання спроба поневолити українців і щоб більше ми не чули про існування росії, ганьба тим, хто розмовляє цією мовою після усіх вчинених злочинів. І закликаю кожного не толерувати цього, адже росія-вбивця і все що з нею пов’язано, має бути знищене і забуте навіки, разом з тими, хто цьому потурає. Живімо та працюймо так, щоб ці нелюди ніколи навіть не думали лізти на нашу святу землю. Досить з нас терпіння. Ми гідні того, щоб жити у вільній, незалежній, демократичній європейській державі. Так і буде, проте, на жаль, дуже високою ціною. Вічна пам'ять та слава кожному, хто загинув у цій боротьбі», – зазначив на відкритті виставки заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко. 

Як наголошують організатори виставки – Архів національної пам‘яті – усі страшні події, які сталися після повномасштабного вторгнення росії 24 лютого 2022 року, є продовженням геноциду проти українців, який чинив pадянський союз. Масові розстріли, катування, мародерство, переслідування за українську мову, культуру відбувалися як у ХХ, так і в ХХІ столітті. Однією з причин повторення цих злочинів є їх забуття та непроговорення на належному рівні.

Відтак, виставка «Комунізм=Рашизм» демонструє, що криваві методи росії не змінилися ще з минулого століття. Герої виставки, які постраждали від комуністичного та рашистського режимів, усі є цивільними. Кожна пара прикладів, зображені на стендах, між собою пов’язані за фахом: тут є вчителі, науковці, представники влади, сільського господарства, підприємці. 

«Рашизм є продовженням комунізму – тоталітарного режиму у ХХ столітті, від якого в Україні загинули мільйони людей. Непокаране зло зростає і незасуджений комунізм призвів до того, що в росії процвітає рашизм і він кидає свої «щупальця» до світового панування, намагається власне захопити з одного боку Україну, а з іншого – вбити все, що пов’язано в Україною, українцями і українським як таким. Кожен стенд – це паралелі між героями ХХ та ХХІ століттями, які загинули. Це – цивільні, які б не мали загинути під час  війни, але тільки за те, що вони були українцями, розмовляли рідною мовою й хотіли жити і працювати на своїй землі, були вбиті. Наше завдання – показати, що геноцид проти українців триває», – розповів директор Архіву національної пам‘яті Ігор Кулик.

Виставку створили на основі архівних документів Центрального державного архіву громадських об'єднань України, Державних архівів Львівської області, Житомирської області, Миколаївської області, Вінницької області, Волинської області, сучасних світлин та задокументованих злочинів сучасної російської армії.

Вона вже побувала в декількох обласних центрах та районних містах України, за кордоном – у країнах Балтії. У планах ГДА УІНП – презентувати виставку на центральних площах, музеях, у навчальних закладах всіх обласних центрів, а також розширити закордонну географію. 

Переглянути експозицію у парку «На Валах» можна буде упродовж 2-х тижнів. 

Наші партнери