icon facebook inst.png icon youtube
Новини
Календар подій

У суботу, 5 лютого, в рамках міжнародної конференції “Незалежність. Архіви. Прогнози. Україна в 1991-2021 роках і далі” відбувся круглий стіл “Національна пам’ять в документах репресивних органів: історія, сьогодення, перспективи”.

05022022

У фокусі обговорення науковців став історичний контекст відкриття документів репресивних органів та місія Архіву національної памʼяті, як важливої складової вивчення тоталітарного минулого. Організатори: Асоціація українознавства Австралії та Нової Зеландії у партнерстві з Університетом Мельбурну, Асоціація українців Вікторії та Фундація українознавства в Австралії

Учасниками дискусії стали:

Антон Дробович - голова УІНП

Ігор Кулик  - директор Архіву національної памʼяті

Роман Подкур - історик, Голова Національної комісії з питань реабілітації

Андрій Когут  - історик, директор Архіву Служби безпеки України

Історик, Голова Національної комісії з питань реабілітації Роман Подкур наголосив на важливості створення Архіву національної памʼяті для подальших досліджень:

“Певним чином дослідження стримують проблема розпорошеності документів комуністичних спецслужб, міліції, пенітенціарних закладів радянської доби. Йдеться про обмеженість фізичного доступу до таких документів, оскільки галузеві архіви неспроможні прийняти значну кількість науковців.

Тому ідея створення Галузевого архіву національної пам’яті, що не лише об’єднав би ці фонди, але й став би майданчиком для дискусій щодо важливих проблем реконструкції подій ХХ століття є надзвичайно важливою”.

 

Наші партнери